Categories
Uncategorized

Ganesh Chaturthi

Deseori cand ma intalnesc cu Guruji in pelerinaje, locuri mistice, il intreb ghidus daca este vreo poveste sau vrea sa spuna ceva despre acel ceva, moment.. iar el imi raspunde uneori:

Vrei sa iti zic [..] sau ceva ce nu o sa gasesti in carti?

Ar fi multe de spus despre Ganesha, am vrut odata sa fac un video, apoi mi-am dat seama ca as putea incepe o serie, doar pe aceasta tema dar, acum, ma voi limita doar la cateva idei mai… tantrice.

Ganesha

este al treilea fiu manifestat de Parvati/Shakti si echilibrat, completat de Shiva. Cele mai populare forme ale lui Ganesha sunt cunoscute in manifestarea sa de inlaturator al obstacolelor, intelepciune, inteligenta, intaiul deservit divin, transcriitorul Mahabharatei. Din punct de vedere tantric, as vrea sa subliniez un alt rol, care poate sa se rasfranga din cel de “dezlegator” al incercarilor, in forma sa primara, cat si din cel de protector.

Ganesha are de asemenea mai multe nume si prin fiecare ni se dezvaluie cate o alta calitate sau semnificatie a manifestarii acestuia.

Ganesh Chaturji

Cele 10 zile de sarbatorire a lui Ganesha sunt conturate in jurul nasterii, mortii (decapitarea) si renasterea (noul cap de elefant), impreuna cu revenirea, reintregirea, readoptarea lui fata de Parvati.

Cele 10 zile nu sunt atat de fixe, ca multe perioade tantrice au o expresie astrologica, Lunara. 21 de zile sunt o perspectiva mai completa, de aceea, aceasta sarbatoare dureaza diferit, pana la inclusiv 1 luna. Putem specula de asemenea si cele 10 mahavidya – avand in vedere originea lui Ganesha.

Practici speciale, inclusiv tantrice, de modelare a corpului din lut, de invocare a sufletului (energiei) prin pranapatishta, si apoi toate restul proceselor inclusiv dizolvarea sa in apa sunt observate in cursul acestor zile. Asa l-am cunoscut si eu pe guruji, intr-un workshop focalizat pe muladhara, unde regent este Ganesha, desfasurat peste aceasta perioada festiva, dar si incarcata energetic. Asadar aceste zile sunt foarte fructificante intr-o sadhana adecvata. Daca esti mai ales la inceput si vrei sa incerci o astfel de practica, Ganesha este cel mai bun start.

Tema tantrica

Inca din prima ipostaza,  Ganesha, fiind realizat intim in mainile, din dorinta si energia lui Shakti, a reprezentat o forma, o forta destinata protectiei energiei feminie, ca pazitor al puritatii, si al lui kundalini. Ulterior, in noua sa forma, cu cap de elefant, a castigat prin inteligenta, constiinta, pozitia de prima entitate divina de invocat si de consacrat inainte de initierea oricarui proces.

Primul rol – pazitor al pesterii

In asteptarea revenirii lui Shiva dintr-o adanca si lunga meditatie, Parvati a dorit sa se pregateasca pentru reintalnire. Ajutata de Lakshmi si Saraswati (iar in unele texte si de Ganga), au convenit sa realizeze anumite procese de consacarare si purificare.

In mod mai laic, s-ar aminti de anumite bai, imbalsamari, purificari, gratificari pe care celelalte consoarte divine le efectueaza  asupra lui Shakti (Parvati).

Pentru acest proces, Parvati l-a rugat pe Ganesha sa pazeasca intrarea in pestera, sa pazeasca intimitatea, spatiul sacru, si sa nu lase pe nimeni sa intre.

Cu sfintenie, Ganesha nu a trecut peste cuvantul mamei sale, tulburand aproape tot universul, ai carui mesageri, dub diverese forme, nu doreau decat sa anunte intoarcerea lui Shiva. Actul de protectie a fost atat de bine condus, incat, in apararea pesterii Ganesha a generat adevarate atacuri, cu o nonsalanta care a devenit chiar umilitoare, iar atunci cand aceasta s-au manifestat chiar si asupra celor mai intimi si iubiti reprezentanti ai lui Shiva, acesta a intervenit direct.

Chiar si cu pretul vietii, Ganesha, recunoscandu-l si acceptandu-l ulerior pe Shiva ca fiind insusi tatal sau, tot nu a permis accesul acestuai in pestera.

Sunt multe variante despre motivul pentru care Ganesha a ajuns sa-si pierdut capul si sa-i fie inlocuit cu unul de elefant.

Pentru mine, capul nou al lui Ganesha reprezinta constiinta (inteligenta), ofera sau legitimizeaza singura forma de access la  trecerea lui kundalini (prin poarta, pestera) din zona sacrala in muladhara. Nimeni nu poate accesa aceasta forta primordiala colosala decat prin intermediul trezirii constiintei.

In plus, accesul nu a fost niciodata  permis in pestera, ci Shakti a fost ceea care a iesit la momentul oportun. Cu alte cuvinte, servind cu devotiune, induplecand si multumindu-l pe Ganesha, putem deschide aceasta invitatie de curgere catre in sus a energiei adormite kundalini, care doar in libertatea de exprimare se va trezi, manifesta sanatos. Oare energia kundalini trebuie sedusa?

Exista si o metafora, daca am calatori pe un munte si am incepe sa lovim toate pietrele sub care am sti sau ne-am astepta sa gasim un sarpe, acesta ar sari direct sa ne muste,  in apararea sa, chiar sa ne omoare. Drept urmare, trezirile kundalinice bruste, sunt periculoase.

Prima divinitate de multumit

Cantecele povestesc de un eveniment cand, intr-un spatiu de stabilizare a energiilor si ca o forma de a ghida activitatile, ritualurile spirituale, s-a covenit o ordine de adorare a divinitatilor.

**Kartikeya – primul fiu a lui Shiva, o forta extrem de teribila si puternica, a adus un mare nivel de insecuritate lui Indra (regele zeilor, lumii ceresti). Kartikeya fiind in proces de maturizare, i-ar fi placut si lui o recunoastere mai distincta (decat doar ca fiu a lui Shiva). Astfel, Shiva, in forma sa glumeata, ar fi dispus un concurs pentru a deteremina cine sa fie prima divinitate de venerat intr-un ritual, iar la acest concurs ar fi participat mai toti cei abili de a da o tura in jurul universului. Aproximativ cu o zi inainte de eveniment,  Shiva ar le-ar fi amintit lui Kartikeya si lui Ganesha, sa nu uite cine sunt si care sunt obligatiile lor. 

Ganesha a fost si el la alinierea de start a concursului, fiind luat in ras din cauza vehicolului sau de transport, un soarece, si a pierdut mult teren de la inceput.. Ramanand in urma, a inteles ca, pe masura ce se indepartau divinitatile de Pamant, si responsabilitatile lor din univers se dilau, spre ex. se miscora lumina pentru ca Surya (Soarele)  participa si el la concurs.

Ganesha a inteles astfel ca tot ce se manifesta in Kailash se manifesta si in Univers si ca urmare a facut trei ture in jurul lui Shiva si al lui Skahti (un act de veneratie a parintilor, care pentru un copil reprezinta intregul univers)  ca parinti ai intregului Univers. Universul multora dintre noi este limitat de capacitatea noastra de explorare, pentru unii de calatorii – pana cand intelegem natura infinita a Universului nostru din interior.

Pe scurt, Ganesha si-a inteles tema si castigat concursul, mult inainte ca divinitatile sa se intoarca din jocurile olimpice 🙂

Protector al feminitatii

Cum ambii, Kartikeya si Ganesha erau fara consoarte, Ganesha le insoteste pe cele doua printese menite a le fi sotii pe drumul dinspre imparatiile lor catre Kailash. Pe drum, cei trei calatori sunt atacati de un demon ce urmarea sa le rapeasca pe cele doua printese pentru a fi propriile sotii. Ganesha se lupta cu demonul si il doboara.  In urma triumfului sau, impresionate de curajul lui Ganesha, printesele, odata ajunse la palat, au comunicat dorinta lor  de a se casatori, ambele, cu Ganesha.