Categories
Uncategorized

Guru Purnima

Poate o sa mai treaca o vreme pana cand o sa dilueze mai corect asocierea dintre Lumina si Bun, Sfant sau Inteligent si respectiv Intuneric, Rau, Malefic sau Ignoranta, sau poate nu, sau o sa ramana asa mereu.

Purnima, mai ales in contextul articolului, reprezinta momentul de observatie a Lunii in luminare completa, Luna plina.
Deplin in hindi si alte limbi asiatice este reprezentat si de cuvantul purna.

Iar (acum o seara* cu) Luna plina, cu multa lumina, cuprinsa intre zile de vara, in emisfera nordica, a fost deseori exploatata pentru potentialul sau energetic.
In Shivapurana, Brahma ar relata lui Narada faptul ca inclusiv [cu apel spre] Shakti ar fi folosit aceste momente de Purnima pentru venerea lui Shiva [in ultima** ei incarnare umana]

Si cuvantul Guru este descris ca o indepartare a valului de ignoranta, a intunericului – drept urmare, aceasta Luna Plina regasita intre luna iunie/iulie – are o amintire, o insemnatate, o sarbatorire intens spirituala. Devenita si ziua de recunostinta a parintelui spiritual.


S-ar spune ca aceasta zi poarta denumirea de Guru Purnima, in respect cu Adi Yogi [primul yogi] care a devenit in aceasta zi si primul guru, acceptand 7 ucenici.
este mult de povestit despre acesti saptarashi, care ar putea fi si rishi, a caror nastere este bine mistificata – dar daca ei ar fi fost deja mari intelepti, sa accepte, sa recunoasca, sa urmeze un intelept mai mare ar fi fost deja ceva – asocierea dintre Adi Yogi si Shiva a venit ulterior – ceea ce e frumos pentru ca ne deseneaza conceptul de devotiune, predare fara preconcepte.

Este considerata si ziua de nastere a autorului si apoi chiar si a expunerii Mahabharata, acest Vyasa, vazut ca o incarnare partiala lui Vishnu, este responsabil si pentru compilarea mantrelor din Vede in 4 capitole, autor ar celor 18 Purane si Brahma Sutras – pe scurt un izvor puternic de cunoastere si sarbatorire a transmisiei ei.


Indiferent de ramura spirituala, yoga, tantra, budishm, dans, .. in aceasta zi [adoram] si onoram acei guru, lideri spirituali, profesorii sau canalele spirituale pe care le-am intalnit in viata noastra.

Aceasta forma de adorare, onorare este deseori facuta printr-o prezentare [practica] a aspectelor cucerite [poate in acea linie] dar si alte manifestari artistice [cantece, dans, etc]. Inclusiv acesti saptarashi, primii ucenici, ar fi oferit primului guru toate realizarile ultimilor 84 de ani de pregatire (?).

Un nume pentru aceasta forma de onorare este si dakshina, care poate fi realizata atat in munti de aur, serviciu invocat de guru sau shimb acceptat de informatii [, este un vers care spune ca a 4 forma nu exista]. Drept urmare inclusiv donatiile pe teritoriul Indiei cu scopul de dakshina, sau catre un guru, in aceasta zi [si in apropiere] nu sunt impozitate.


Eu voi indrepta atentia acestei zile spre Shiva, spre Guruji si Gurumaa, dar si spre dragii mei profesori initiatori de yoga Roshan si Krishna – ma aplec la picioarele lor si le multumesc pentru toate binecuvantarile izvorate din ei. Dhanyavad!